Landschap met snelweg en een vlag met tekst Oostenrijk erop en een rode auto op de snelweg

Reizen naar Oostenrijk

Reizen naar Oostenrijk doe ik doorgaans met de auto. De afstand is goed te rijden en vliegen vraagt toch altijd meer voorbereiding. Dus als ik de keuze heb, dan kies ik voor de auto. Ook omdat ik dan alles mee kan nemen wat ik nodig heb voor Sophie; dit geeft dus minder stress.

Voorbereiding

Oostenrijk heeft, net als veel andere landen, wetgeving op het gebied van gelijke behandeling voor mensen met een handicap. Er zijn twee websites die hier meer informatie over geven: Er staat duidelijk in dat mensen met een handicap niet gediscrimineerd mogen worden. Echter, er staat niet duidelijk in vermeld wat de precieze richtlijnen zijn voor hotels en andere accommodaties. Ik hanteer wel deze wet bij het boeken van accommodaties en merk dat er in principe altijd een oplossing is.Voor wat betreft vaccinaties en andere gezondheidsmaatregelen is de Rabiës vaccinatie verplicht. En de hond dient gechipt te zijn. Dit zou sowieso al het geval moeten zijn, want dit is in Nederland verplicht. Wij reizen in de winter, dus er zijn geen teken. Ga je in het voorjaar of de zomer, dan zou ik zeker deze website raadplegen, zodat je je goed kunt voorbereiden:https://www.ecdc.europa.eu/en/disease-vectors/surveillance-and-disease-data/tick-mapsWij gaan skiën. In veel gebieden wordt de muilkorfplicht gehanteerd als je met je hond in de skiliften en op de pistes wil. Echter, navraag leert dat ieder skigebied dit zelf bepaalt en dus andere regels kan hanteren. Daarnaast blijkt dat slechts een beperkt aantal rassen verplicht is een muilkorf te dragen. Deze regel geldt voor de gewone huishond. Voor assistentiehonden zijn de regels soepeler, zeker omdat een assistentiehond mogelijk zijn bek moet kunnen gebruiken om hulp te kunnen verlenen; dus dan is het essentieel dat hij geen muilkorf draagt. Bij het skigebied in St. Anton mag Sophie zonder muilkorf de liften in en de pistes op. Maar het is dus wel verstandig vooraf contact op te nemen, zodat je niet ter plaatse voor verrassingen komt te staan.Voor Sophie is het de eerste keer dat we op wintersport gaan en dus heb ik een aantal extra dingen aangeschaft, zodat ze goed de sneeuw in kan. Zo heb ik een pak met aangehechte sneeuwschoentjes gekocht, zodat ze de schoentjes niet kan verliezen. En verder neem ik twee extra dekjes mee; één  tegen de kou en een regendekje. En verder tref ik natuurlijk mijn vaste voorbereidingen.

Reis

Zoals gezegd reizen we met de auto. Dit betekent gemak voor mij. Ik kan alles meenemen voor Sophie wat ik nodig heb en dit geeft uiteraard veel minder stress. Onderweg kunnen we voldoende stopmomenten inplannen om Sophie uit te laten. Deze manier van reizen vind ik het meest comfortabel.

Verblijf

We verblijven in een hotel. Vooraf heb ik contact gehad over Sophie. We zijn welkom. Wel worden we in een aparte ruimte geplaatst, zodat andere gasten geen last kunnen hebben van Sophie. Ik heb hier enigszins moeite mee, omdat het toch voelt alsof we anders behandeld worden. Maar de ervaring heeft geleerd dat het prettiger was om in een aparte ruimte te zitten, omdat het een stuk rustiger was. Dus achteraf gezien was dit een prima oplossing.

In het dorp en de winkels kunnen we overal naar binnen zonder problemen. Af en toe wordt gevraagd of Sophie een assistentiehond is, ondanks dat ze haar dekje draagt. Maar zodra ik dit bevestig is er geen enkel probleem.

In de skiliften en op de pistes was ook geen enkel probleem.

Deel dit bericht

Categorieën

nl_NL

Let's make it official.

Join us!

Bedankt voor je aanmelding.
Ik wens je veel leesplezier toe!

Hartelijke groet,

Handtekening van Anne in zwarte tekst