Assistentiehond Sophie staat op steiger met een reddingsboei om haar nek

Assistentiehond Sophie is mijn lifesaver

Sinds drie jaar heb ik een assistentiehond die mij helpt in mijn dagelijkse leven: Sophie. Wil je weten wat een assistentiehond is, bekijk dan dit bericht. Assistentiehond Sophie is echt mijn lifesaver, mijn reddende engel. Ze is zo belangrijk voor mij; dat laat zich maar moeilijk in woorden vangen. Ja, ze is mijn assistentiehond, maar ze is zoveel meer dan dat.

Onze eerste stappen samen

Sophie is bij mij gekomen toen ze acht weken was. De eerste periode stond, naast het trainen, vooral in het teken van elkaar leren kennen, verbinden en een relatie met elkaar opbouwen. Samen met de stichting heb ik Sophie, in een maatwerk traject, getraind en opgeleid tot de assistentiehond die ze nu is. En wat is ze prachtig. Doordat ze vanaf jongs af aan bij mij is hebben we intense, diepgaande band opgebouwd. We zijn echt partners. Zij zorgt voor mij én ik zorg voor haar. We zien elkaars behoeften en reageren daarop naar de ander. Het is een wederkerige band.

De vaardigheden van mijn assistentiehond

Sophie beschikt over verschillende vaardigheden. Algemeen gezegd helpt ze mij in mijn dagelijkse leven om makkelijker en prettiger te kunnen functioneren. Zo ben ik minder afhankelijk van de mensen om mij heen en kan ik meer zelfstandig leven.

De PTSS richt veel schade aan, zowel geestelijk als fysiek. Sophie heeft een aantal dingen geleerd waarmee ze helpt om de impact van de PTSS af te zwakken, zodanig dat ik minder stress in mijn leven heb en daardoor beter kan functioneren.

Zo kan ze, met een aantal commando’s die ze geleerd heeft, mijn persoonlijke ruimte afbakenen. Ik voel me niet altijd veilig met mensen om me heen, zeker niet als ze heel dicht bij me komen staan. Wanneer dit gebeurt, kan ik Sophie een commando geven zodat ze ruimte creëert om mij heen; tussen mij en mijn bedreiging (want zo ervaar ik dat dan) in gaat staan.

Een gevolg van de PTSS is dat ik chronisch last van stress heb; zowel in mijn lichaam als in mijn hoofd. Dit uit zich op veel manieren. Fysiek onder andere door hoge (spier) spanning, pijn en verkramping. En in mijn hoofd door overstimulatie en kortsluiting van mijn hersenen; er ontstaat als het ware een dichte mist. Soms loopt de stress zo hoog op dat ik niet meer kan functioneren; dan krijg ik een angstaanval. Sophie voelt dit voortijdig aan en geeft mij dan een signaal. Dit kan zijn door mij langdurig aan te kijken, veelvuldig te gaan schudden of met haar poot mijn been aan te raken; voor mij tekenen dat ik het direct rustiger aan moet doen en actie moet ondernemen om mijn stressniveau naar beneden te krijgen.

Een ander nadelig verschijnsel van de PTSS is pijn. De pijn verplaatst zich in mijn lichaam, maar vaak zit het in mijn buik of ander gedeelte van mijn romp. Sophie kan middels haar lichaam Deep Pressure Therapy geven. Ze gaat dan op mijn buik of schoot liggen. Door met haar lichaamsgewicht diepe druk uit te oefenen op mijn lichaam, komt mijn lichaam tot rust. Het parasympatisch zenuwstelsel (dat onder andere zorgt voor ontspanning van het lichaam) wordt geactiveerd waardoor mijn spieren kunnen ontspannen en mijn bloedsomloop verbetert; zo vermindert de pijn én stress.

Ook is ze in staat aan te voelen wanneer ik over mijn grenzen ga. Wanneer ze dit waarneemt, gaat ze juist rustig liggen of stopt ze met lopen. Of ze legt haar voorpoten over mijn schoot. Zo laat ze merken dat ik iets moet doen en vormt ze de spiegel die ik op dat moment nodig heb.
Indirect geeft ze nog iets dat heel belangrijk is: (basis)veiligheid. Mijn ouders hebben mij niet de basisveiligheid kunnen geven die je als kind nodig hebt zodat je later een fundament van basisvertrouwen, zelfvertrouwen, eigenwaarde en vertrouwen in het leven op kunt bouwen. Het gevolg is dat ik me onveilig voel; letterlijk niet veilig in mijn basis. Hierdoor ben ik altijd alert, oplettend. Ik bescherm Sophie te allen tijde. Haar veiligheid is voor mij essentieel, want als zij lekker in haar vel zit, kan ze goed functioneren, haar werk doen en helpt ze mij. Door haar die veiligheid te bieden, heb ik gemerkt dat ik indirect mijzelf ook veiligheid bied. Dus hoewel ik het niet meegekregen heb als kind, is er, door Sophies’s voortdurende aanwezigheid, nu toch een soort van surrogaat basisveiligheid die ervoor zorgt dat ik beter kan functioneren.

Sophie is nooit uitgeleerd. Als ik merk dat er dingen zijn waarin ik haar hulp of ondersteuning nodig heb, dan kan ik haar altijd nieuwe commando’s of vaardigheden aanleren. Ze is nog steeds erg leergierig, ook na drie jaar. Ze pikt dingen snel op en dat maakt het makkelijk en leuk om haar nieuwe dingen te leren.

Jaarlijks vindt er een herexamen plaats zodat Sophie haar certificering als assistentiehond behoudt. Tijdens het herexamen moeten we samen laten zien welke vaardigheden Sophie beheerst. Zo blijft de kennis en kunde paraat en is Sophie altijd in staat haar werk goed te doen. 

Assistentiehond zijn is een intensieve baan

Het werk dat Sophie dagelijks verricht is zwaar en intensief. Zij wijkt geen moment van mijn zijde en is 24 uur waakzaam over mij. In het begin, toen ik haar net had, dacht ik nog dat haar werk minder belastend is dan dat van een ADL assistentiehond, omdat deze fysieke kracht moet leveren. Nu, ruim drie jaar verder, weet ik dat dat geenszins het geval is. Sophie scant mij voortdurend: ze let continue op hoe het met mij gaat. Zelfs op de momenten dat ik haar vrijgeef, als ik haar bijvoorbeeld uitlaat of als we thuis zijn (en ik me veiliger voel omdat ik in mijn eigen huis ben), dan nog is haar focus op mij. Zo staat ze de hele dag, 24/7, aan; ook als dit dus niet zo lijkt.

Niet alleen is ze op mij gefocust, ze neemt ook dingen van mij over: mijn stress. Zo draagt ze mijn last. Dit vind ik soms moeilijk om te verkroppen. Ze geeft mij al zoveel, dat ik haar niet extra wil belasten. Toch is het iets dat natuurlijk verloopt. Een hond heeft de neiging zich te spiegelen aan zijn verzorger. Zo zag ik eens een filmpje op Youtube waarin de hond mank liep omdat zijn verzorger mank liep. Was deze niet in de buurt dan liep de hond normaal. 

Bron van inspiratie

Sophie is mijn bron van inspiratie. Zo klein als ze van formaat is, zo groot is haar karakter. Sophie kent geen angst, treedt het leven met een open vizier tegemoet, is stoutmoedig, luistert goed naar wat ze nodig heeft (rust, spelen, aandacht, wandelen), laat los wat haar niet dient en heeft plezier in haar leven.

Bijzonder vind ik dat: dat je als wezen leeft naar wat je nodig hebt, dat je je eigen behoeftes zo goed aan kunt voelen.

Dat maakt haar tot mijn inspiratiebron. Zij laat zo veel dingen zien die voor mij een voorbeeld zijn. En door zo intensief met haar te leven, lukt het mij om wat van haar geweldige karakter over te nemen.

Sophie maakt dat ik me zelfverzekerder voel en meer vertrouwen heb gekregen in mijzelf en mijn lichaam. Door haar is mijn wereld groter geworden, daalt het stressniveau in mijn lichaam en geest waardoor mijn gezondheid niet verder achteruit gaat, heb ik meer rust en ben ik minder gespannen.

Wederzijds vertrouwen

Het is zo mooi om te ervaren dat Sophie mij onvoorwaardelijk vertrouwt. Ze gelooft dat ik altijd het beste met haar voor heb; dit merk ik aan haar. In alles wat ik met haar doe, vertrouwt ze erop dat het goed is voor haar, dat er niets gebeurt met haar. Als ik Sophie aanraak, gaat ze er vanuit dat het uit liefde of zorgzaamheid is, niet om haar pijn te doen. Dat vind ik bijzonder. Voor mij is haar grenzeloze vertrouwen in mij een prachtig cadeau. Zeker omdat het niet iets vanzelfsprekends is. Ik ga er dan ook met grote zorgvuldigheid mee om, omdat ik weet dat het breekbaar is.
Net zoals Sophie er alles aan doet om mij een beter leven te geven, zo doe ik er, op mijn beurt, ook alles aan om haar óók een fijn leven te geven. Sophie dient niet alleen mij, ik dien ook haar: onze relatie is gebaseerd op basis van wederzijds respect, begrip, vertrouwen en liefde. Omdat ik ervan overtuigd dat het alleen dán werkt.

Doordat zij mij onvoorwaardelijk vertrouwt, kan ik dat ik ook in haar doen. Ik weet inmiddels uit ervaring: she always has my back. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb, ze geeft me steun op de juiste momenten, haalt me uit mijn schulp als ik dat nodig heb, ze daagt me uit om stappen te zetten (because she is bold), ze beschermt me wanneer ik dat nodig heb en ze zorgt voor mij.

Wij zijn een twee-eenheid; waar ik ga, is Sophie en waar Sophie is, ben ik. 

Uitmuntend karakter

Wat ze doet, wat ze brengt, wat ze geeft én neemt…. Ze is prachtig zoals ze is. Ze heeft een heel mooi karakter. “Heb je even?” Ze is zorgzaam, oplettend, eigenwijs, leergierig, intelligent, leuk, geestig, geen ochtendhond, zacht, een donderstraal, gevoelig, inspirerend, klein van stuk maar groot van karakter. Ze is mijn bonusorgaan, mijn engel, mijn levensmaatje en ik wens dat we nog lang samen mogen zijn.


Heb je ook behoefte aan een assistentiehond en wil je meer weten over mijn ervaringen? Aarzel niet om contact op te nemen: ik vertel je graag meer over mijn beleving.

Deel dit bericht

Categorieën

nl_NL

Let's make it official.

Join us!

Bedankt voor je aanmelding.
Ik wens je veel leesplezier toe!

Hartelijke groet,

Handtekening van Anne in zwarte tekst