Hond met een geel hesje met tekst assistentiehond

Wat is een assistentiehond?

Sinds drie jaar heb ik een assistentiehond die mij helpt in mijn dagelijkse leven: Sophie. Sophie is erg belangrijk voor mij; dat laat zich maar moeilijk in woorden vangen. Ze is mijn assistentiehond, maar ze is zoveel meer dan dat. Doordat zij 24 uur per dag bij mij is, en overal mee naartoe gaat, merk ik dat er nog steeds veel onbekendheid, onwetendheid en onduidelijkheid is over het begrip assistentiehond: wat is een assistentiehond? Wat doet een assistentiehond? Is er verschil tussen een hulphond, assistentiehond en een geleidehond? Waarom heeft iemand een assistentiehond nodig?

Assistentiehond, geleidehond of hulphond?

Er worden verschillende vergrippen gebruikt: assistentiehond, geleidehond en hulphond. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat de hond ondersteuning biedt aan iemand die hulp nodig heeft. In Nederland zijn diverse organisaties actief die honden opleiden en/of aanbieden voor ondersteuning aan mensen met een beperking. En iedere organisatie maakt een keuze in welke term ze gebruiken en hoe ze invulling geven aan de term. Dit doen ze door uit te leggen wat de honden doen die ze opleiden en voor welke doelgroep(en) de honden ingezet worden.

Er is niet één officiële, uniforme term. En dat maakt het soms ook ingewikkeld. Zou er wel één vaste term gebruikt worden,  dan draagt dit bij aan meer duidelijkheid over en bekendheid met dit onderwerp. Ik gebruik de term assistentiehond, omdat dit de term is die de stichting gebruikt waar ik Sophie van gekregen heb. 

Onbekendheid over en met assistentiehonden

Assistentiehonden zijn getraind om mensen met een beperking in het dagelijks leven te helpen. Mensen zijn vooral bekend met zichtbare handicaps, zoals blindheid of een fysieke handicap waardoor iemand rolstoelafhankelijk is. Dat er ook onzichtbare beperkingen zijn die iemand kunnen belemmeren is veel minder bekend én geaccepteerd.
Wanneer ik met Sophie op straat loop, word ik vaak aangesproken met vragen als: Ben je de hond aan het trainen? Wat gaat de hond straks doen: een blinde begeleiden? Zeker wel moeilijk hé als je de hond straks weer af moet staan? Als ik dan zeg dat het mijn eigen assistentiehond is, omdat ik een niet-visuele handicap heb, kijken ze raar op: soms met ongeloof, soms verontschuldigend.

Soorten assistentiehonden

Assistentiehonden zijn er in diverse soorten en maten (letterlijk). De meest, of eigenlijk doorgaans enige, bekende soorten zijn blindengeleide honden en assistentiehonden voor mensen met een fysieke handicap: de ADL-hond. Deze laatste helpt een persoon bij de verrichting van Alle Daagse Levensverrichtingen, zoals was uit de wasmachine halen, kastdeuren opendoen, op de deurbel drukken.

Maar je kunt een hond zo veel meer leren. Zo is er de seizure- of epilepsiehond: deze voelt aan wanneer iemand een epileptische aanval krijgt en waarschuwt de persoon dan voortijdig. Je hebt de zogenaamde diabetes assistentiehond die een veranderende lichaamsgeur op kan merken. Dit is essentieel bij iemand die diabetes heeft, omdat dit kan duiden op een hypo: dit is een te laag bloedglucosegehalte dat voor ernstige fysieke reacties kan zorgen. Dan is er nog de signaalhond: deze helpt een doof of slechthorend persoon bij ‘het horen’ van geluiden zoals bijvoorbeeld de deurbel, wekker, telefoon of een brandalarm door hem aan te raken en de richting van waaruit het geluid komt aan te geven.

Er zijn honden die speciaal getraind worden voor een individuele, specifieke, medische aandoening die iemand heeft, zoals een hartconditie of aandoening aan de hersenen.

En je hebt de psychische assistentiehond: deze is getraind op het herkennen van de signalen die horen bij de psychische beperking en de hond kan daar vervolgens op reageren; door bijvoorbeeld  de persoon fysiek te beschermen, de persoon alert te maken, uit zijn ‘moment’ (angst/paniekaanval) te halen, pijn te verminderen. In mijn geval is het PTSS, maar het kan ook om een eetstoornis, angst- en/of paniekstoornis, autisme of andere psychische beperking gaan. 

Kan ik een assistentiehond krijgen?

Een assistentiehond krijg je niet zomaar. Daar gaat altijd een zorgvuldig, maatwerk proces aan vooraf. Er zijn meerdere hulporganisaties in Nederland actief die assistentiehonden opleiden.Ik heb Sophie van Stichting Assistentiehond Nederland. In mijn geval bestond de procedure uit een aantal gesprekken met de stichting In deze gesprekken is mijn situatie besproken, geëvalueerd welke hulp ik nodig had en onderzocht óf en hóe een assistentiehond mij zou kunnen ondersteunen. Vervolgens heeft de stichting in de eerste acht weken van Sophie’s leven testen gedaan om te kijken of ze mogelijk geschikt zou zijn om mij te helpen met mijn PTSS handicap. En dat was zo! Daarna zijn we gedurende een langere periode samen intensief getraind, zodat Sophie alle commando’s en vaardigheden geleerd heeft die nodig zijn om mij te ondersteunen én ik geleerd heb hoe ik met een assistentiehond om moet gaan. Het is namelijk niet zo dat wanneer je een assistentiehond krijgt, alleen de assistentiehond zich aan moet passen en in moet stellen op jou als begeleider. De begeleider, op zijn beurt, moet leren zijn assistentiehond te lezen en te begrijpen, zodat hij goed voor zijn hond kan zorgen en oog heeft voor het welzijn van de hond. Zo creëer je samen met je assistentiehond een unieke, onlosmakelijke band.

Wil je graag een assistentiehond, maar heb je geen idee of je hiervoor in aanmerking komt? Mijn tip is eerst te onderzoeken welke hulporganisatie zich toespitst op jouw problematiek en van daaruit verdere stappen te ondernemen. Succes!

Deel dit bericht

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL

Let's make it official.

Join us!

Bedankt voor je aanmelding.
Ik wens je veel leesplezier toe!

Hartelijke groet,

Handtekening van Anne in zwarte tekst